Een PaardenRijk leven!

Te midden van de recreatie in Wolphaartsdijk zie je aan de Veerweg de paarden al buiten lopen. En het buiten lopen, daar gaat het met name om. Buiten kan een paard ‘gewoon’ paard zijn.
Mijn naam is Lucinda van Oorschot geboren in 1984 en sinds mijn 10e jaar woonachtig in het heerlijke dorp Wolphaartsdijk, aan het Veerse meer.
In dit jaar kwam mijn eerste eigen pony ‘Stippel’ in mijn leven die er 15 jaar is geweest. Verder heb ik mij mijn hele leven al bezig gehouden met allerlei soorten dieren.

Mijn visie is het zo natuurlijk mogelijk houden van de paarden waarbij ik vooral ruimte en sociaal contact heel belangrijk vind.

Bij PaardenRijk staat het welzijn van de dieren dan ook hoog in het vaandel, waarbij zo veel als mogelijk de aard van het beestje behouden blijft. Voor de paarden betekend dit; leven in een kudde met soortgenoten, 24/ 7 buiten met schuilmogelijkheden en de gehele dag hooi om te eten. Ze leven in een paddock paradise, dit is een grote ruimte met allerlei paden en plaatsen waar iets te beleven valt. Zo zijn de paarden veel in beweging wat hen lichamelijk en geestelijk goed ik conditie houd en ze bovendien een gelukkiger leven hebben. Tussen en om de paden zijn weilanden zodat, wanneer het weer het toelaat, de paarden heerlijk kunnen grazen. De paarden hebben geen hoefijzers, geen dekens, worden bitloos gereden en krijgen natuurlijke voeding zodat de paarden dicht bij hun natuur blijven.

Natural horsemanship

Ook wat omgang betreft werken we op een zo natuurlijk mogelijke manier met de paarden ‘natural horsemanship’. Uiteraard is het niet natuurlijk om op een paard te zitten, maar je kunt er wel aan werken om het paard zo min mogelijk te belasten en hem te leren hoe hij zijn eigen lijf het beste kan gebruiken zodat hij sterker wordt en het minder belastend is voor zijn spieren en gewrichten als hij wordt bereden. Dat is waar ik bij PaardenRijk enorm hard aan werk waarbij het volgen van diverse cursussen in o.a. Centured riding en Academische rijkunst mij enorm helpen. PaardenRijk is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby die al in mijn jonge tienerjaren begon met het fokken van knaagdieren en het houden van paarden.

De Knaagstal

In 2014 kwam een mooi perceel op mijn pad waar ik echt mijn bedrijf kon starten wat ik de Knaagstal noemde. De knagers en 2 eigen paarden verhuisden hier naartoe en inmiddels zijn er al heel wat paarden bijgekomen, veelal die een goed thuis zochten om allerlei redenen. Met de knaagdieren heb ik voor langere tijd gefokt. Door de enorme groei op het gebied van paarden is dit uiteindelijk gestopt, waardoor de naam de Knaagstal niet meer paste. Het bedrijf was inmiddels uitgegroeid tot een waar paardenrijk, daarom is op 6 april 2019 de naam veranderd naar de naam PaardenRijk Wolphaartsdijk. Tot op de dag van vandaag werk ik er enorm hard aan om van deze plek een ideale plek van te maken voor mens en dier. De paarden worden gebruikt voor verschillende doeleinden voor voldoende afwisseling voor de paarden en mogelijkheid voor een ieder, jong en iets minder jong, ervaren en iets minder ervaren, om met regelmaat of tijdens de vakantie zomaar voor een keer deel te nemen aan de activiteiten die op en vanuit PaardenRijk worden georganiseerd. Een omschrijving van alle activiteiten kun je op deze website vinden.

een paardenrijk leven

Je kunt dus wel stellen dat een paard bij PaardenRijk over het algemeen een veelzijdig leven leidt en zich niet hoeft te vervelen evenals de kinderen en volwassenen die van de paarden komen genieten. Met al de mogelijkheden die PaardenRijk te bieden heeft voor mens en dier en de ontspannen ongedwongen sfeer zorg PaardenRijk dan ook echt voor een PaardenRijk leven!

 

Graag tot ziens bij PaardenRijk! Veel groeten, Lucinda van Oorschot